tiistai 7. marraskuuta 2017

RGB ledit ja RGB ledi controller

Lasitiiliseinään suunnittelin valaistukseksi RGB ledejä vuonna 2009. Ebaysta löysin ledit ja ohjauspiirin edullisesti. 100kpl ledejä ja niille ohjaus piiri maksoi yhteensä 40,46euroa + virtalähde ja johtoja.
RGB lediin on sisään rakennettu kolme lediä. Punainen, vihreä ja sininen ja näitä sekoittamalla saadaan paljon muita värejä.
Ensin rekisteröidyin paypaliin. Pari päivää meni että paypal veloitti luottokortilta 1,5eur jolla varmistetaan luottokortin omistaja. Tästä ostosta piti laittaa numerosarja paypaliin. Tämä 1,5eur palautetaan tai voit käyttää sen seuraavaan ostokseen.
Paypaliin voi myös siirtää rahaa tililtä suoraan joka näkyy paypalissa parin päivän kuluttua.
Paypal muutti eurot dollareiksi omalla kurssillaan.
Ebaysta läysin RGB controller piirilevyn. Sunnuntaina kun tein ostokset niin torstaina oli piirilevy postilaatikossa. Rahat veloitettiin samana päivänä kun kauppaa tein. Kun ostin kaksi piirilevyä, sain ne yhdellä postimaksulla. Yht 2kpl oli 24,42euroa. Piirilevyn komponenttien juottamiseen ei mene kauaa.
Lisäksi ostin ebaysta 100kpl RGB ledejä. Ledeille luvataan 8000mcd kirkkaus. Ledit ovat diffused eli samealla muovilla jolloin värit sekoittuvat paremmin.
Ledissä on yhteinen anodi (+). Tilasin sunnuntaina ja ledit tuli parin viikon päästä perjantaina. Ledit piti käydä postista hakemassa. Hintaa 100kpl oli 28,25eur. Mukana tuli iso kasa 510 Ohm vastuksia jotka käy hyvin 12V jännitteelle.

RGB ledi
Kuvassa yhteinen katodi eli miinus - . Ostamissani on yhteinen anodi eli plus +. Näissä ledeissä 1= sininen, 2= vihreä, 3=yhteinen +, 4=punainen.
Piirilevy tuli testattua yhdellä ledillä. Paljon erilaisia ohjauksia löytyy yhdellä napin painalluksella. Jos painaa pitkään sammuu ledi/ohjaus. Nopeutta ei pysty säätämään mutta ohjelmia löytyy paljon eri nopeuksilla. Ohjelmia on 60 erilaista. Paras on se missä kaikki värit vaihtuvat hiljalleen.
Virtälähteeksi kannattaa hankkia reguloitu 12V josta saa riittävästi virtaa. Reguloidusta tulee tasan 12V kun muuten 12V virtalähteestä saattaa tulla yli 16V. Piirilevy toimii 12-16V tasajännitteellä, mutta ledit saattaa hajota liian isolla jännitteellä. Oma virtalähteeni on vanhasta tietokoneesta.
Yksi ledi ottaa 0,02A. Yhdessä ledissä on kolme lediä sisällä eli 3×0,02A=0,06A      x100 =6A max virta. Ohjauspiiri kestää 5A ja max 30A jäähdytettynä.
——–
EN SAA BLOGISTANI MAINOSTULOJA.
Siirretty sivuilta:  http://jokuraja.blogit.fi/rgb-ledit-ja-rgb-ledi-controller/
PÄIVITETTY 2009. Tekniikka vanhenee nopeasti ja nykyään löytyy jo varmasti parempia laitteita. Itsellä ei ole aikaa seurata tekniikan kehitystä enkä ehdi päivittämään näitä sivuja. Toki virheet koitan korjata…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti